Project

Nijmeegse Ommetjes

Ode aan de Nijmeegse Ommetjes

Vanaf 2008 ontwikkelden we in opdracht van de gemeente Nijmegen 30 Ommetjes. Na 12 jaar zeiden wij dit unieke concept gedag.

Wat is een Nijmeegs Ommetje?

Een ommetje is een wandeling door de wijk met een gemiddelde lengte van 3,5 tot 4 km. Tijdens de wandeling loop je langs culturele, historische en natuurlijke bijzonderheden die zoveel mogelijk langs onverwachte paden lopen. Op deze manier leer je de Nijmeegse wijken op een nieuwe manier kennen.

Het idee achter de ommetjes

De Ommetjes zijn zo ontwikkeld dat ze nauw aansluiten op drie (!) beleidsuitvoeringen: Gezondheid, Openbare ruimte en Sport en bewegen. Wat betekent dit concreet? De Ommetjes kunnen voor heel veel verschillende zaken worden ingezet:

  • een gezondere levensstijl;
  • meer sociale interactie tussen buurtbewoners;
  • nieuwe ontmoetingsmogelijkheden in de wijk;
  • en het versterken van de identiteit van Nijmeegse wijken.

De makers van de Ommetjes

Na de lancering van de eerste Ommetjes liepen raadsleden, wethouders en buurtbewoners samen verschillende ommetjes. Dit idee is prachtig doorvertaald naar de jaarlijkse Nacht van de Ommetjes. Tijdens de nacht kunnen de routes afwijken en worden evenementen georganiseerd. In 2019 stond de Nacht van de Ommetjes in het teken van 75 jaar Bevrijding van Nijmegen.